Skottlossning ska inträffat vid gränsen mellan Indien och Pakistan i Kashmir. Foto: Dar Yasin/Scanpix

Militärer i Indien kräver att möte ställs in

1:45 min

I Indien höjs röster för att landets premiärminister Manmohan Singh inte ska föra någon dialog med Pakistans ledare. Det är ihjälskjutningen av fem indiska soldater vid gränsen mellan länderna i Kashmirregionen i början på veckan som väcker känslor.

Även i natt ska det ha förekommit skottlossning vid gränsen mellan Indien och Pakistan i Kashmir. De båda sidorna ska ha skjutit på varandra till och från under några timmar, rapporterar indiska medier.

Konflikten mellan länderna har hettat till i veckan. I går höll omkring 40 före detta högt uppsatta indiska regeringstjänstemän, militärer och diplomater en ovanlig presskonferens. De uppmanade premiärminister Manmohan Singh att ställa in mötet med Pakistans ledare, Nawaz Sharif, vid en FN-konferens i New York i september.

Pakistan måste genomföra konkreta åtgärder innan Indien ska komma till samtal, anser de. Men alla indiska experter håller inte med.

Radha Kumar, som leder tankesmedjan New Delhi Policy Group, tror att en dialog mellan länderna skulle ge snabba resultat. Särskilt med tanke på att Pakistan har ny premiärminister.

– Garanterat, det tvivlar jag inte på. Till och med under Pervez Musharrafs militära styre blev det bättre när länderna samtalade, säger hon.

Hon förespråkar gemensamma projekt, som till exempel vägbyggen som ett bra sätt att ena regionen. Men hon ser en oroande utveckling i år.

Det verkar som om de militanta grupperna i Kashmir har fått lättare att rekrytera ungdomar. Arbetslösheten i regionen är en svår motståndare till freden.

– Det vore mycket dåliga nyheter om den trenden håller i sig, säger Radha Kumar, New Delhi Policy Group.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista