75 gripna i traffickingnät i Europa

Polisen har gripit 75 personer i Spanien och Frankrike i samband med avslöjandet av ett nätverk för människohandel, uppger spansk polis på lördagen.

Nätverket smugglade kinesiska migranter till Europa och USA.

Bland de gripna finns nätverkets europeiska ledning, som var placerad i Barcelona i Spanien. 51 av de misstänkta greps i Spanien och 24 i Frankrike efter ett polissamarbete mellan de båda länderna.

Varje migrant betalade människosmugglarna mellan 40 000 och 50 000 euro för att bli utsmugglad från Kina, via Barcelona till ett slutmål i ett europeiskt land eller USA, skriver den spanska tidningen El Mundo.

Med hjälp av falska identitetshandlingar förde traffickingligan kineserna till Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Storbritannien, Irland och Turkiet samt till USA. Polisen, som ska ha inlett utredningen för två år sedan, har i samband med gripandena beslagtagit 81 förfalskade pass från Hongkong, Japan och andra asiatiska länder.

Ligan ska även ha varit inblandad i trafficking av personer som utnyttjats sexuellt.

Människosmugglarna lockade till sig personer som ville lämna Kina och flytta till Europa eller USA. Ligan bytte ständigt de rutter och dokument som användes för att förflytta migranterna mellan olika länder. Migranterna fick instruktioner om hur de skulle undvika att bli upptäckta, till exempel genom att gömma sig bland turister.

Den internationella flygplatsen Prat de Llobregat i Barcelona var sista platsen för mellanlandning efter ofta långa resor. Där blev migranterna hämtade av människosmugglarna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".