Premiärminister Manmohan Singhs fru knäcker en cocosnöt mot skrovet under ceremonien. Foto: Scanpix.

Indien testar sin första egna atomubåt till sjöss

1:35 min

Indiens första egentillverkade atomubåt är redo att sättas i vattnet, rapporterar lokala medier i dag. Med den får Indien större möjligheter att avfyra kärnmissiler till havs.

Efter flera månaders testande är den sista pusselbiten på plats, den lilla kärnkraftsreaktorn som ska driva ubåten INS Arihant har överlevt testerna på land.

Nu ska hela den 6 000 ton tunga farkosten ner i vattnet för att ytterligare sättas på prov.

Till att börja med i hamnen och sedan på öppna havet, så småningom ska också övningsmissiler skjutas i väg, skriver tidningen The Times of India. Om drygt ett och ett halvt år är det tänkt att den nya ubåten ska vara redo för strid.

Indien hyr för tillfället en atomubåt av Ryssland men den har betydligt sämre räckvidd än den nya som kan avfyra missiler på 75 mils avstånd.

Den förbättringen ses som nödvändig för att stärka försvaret mot till exempel grannlandet Pakistan som också har kärnvapen. Om Pakistan skjuter först kan Indien kontra från vattnet.

Bägge länderna rustar upp sina krigsmaskinerier. En rapport från forskningsinstitutet Sipri tidigare i år visade att Indien är världens största vapenimportör och Pakistan ligger trea.

Bägge köper mycket från Kina som har börjat sälja allt mer avancerade vapensystem.

I Indiens fall kan också en omfattande inhemsk vapentillverkning läggas ovanpå importen. Utöver INS Arihant väntas ytterligare fyra liknande ubåtar sättas i vattnet under de kommande åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista