Obama talade igår inför pressuppbåd i East Room, Vita huset. Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Debatt om öppenhet i USA efter Obamas utspel

2:04 min

Barack Obamas uttalanden om att öka insynen i den amerikanska regeringens övervakningsprogram har dragit igång en debatt i USA om hur öppen landets säkerhetspolitik kan vara.

– Vi måste vara öppna, jag vill att så mycket som möjligt ska vara tillgängligt för allmänheten, sa Barack Obama i går.

En av presidents Obamas utfästelser när han på en presskonferens i går talade om att öka insynen i säkerhettjänsten NSA:s så omdiskuterade övervakning av telefonsamtal och datatrafik.

Hans politiska motståndare var inte imponerade. Mycket av allmänhetens or oron beror på presidentens motstånd mot att förklara och försvara övervakningen, sade en talesperson för republikanen John Boehner, talman i kongressens representanthus.

– Visst är det viktigt med öppenhet, fortsatte han, men inga förändringar ska få försämra effektiviteten i programmen prioriteten måste vara att rädda liv, inte att rädda ansiktet.

Den republikanske kongressledamoten Pete King sade i ett uttalande att Obamas tal om öppenhet visade på ett monumentalt misslyckande av presidentens sätt att leda och ta ansvar under krigstid. Övervakningen skyddar amerikaner varje dag.

Men det var också många som välkomnade Obamas utspel. Särskilt de kongressledamöter som under den senaste månaden lagt olika förslag för att på olika sätt minska omfattningen av övervakningen.

Det här är ett viktigt första steg, sade den demokratiske senatorn Mark Udall. Jag är mycket nöjd, sade Richard Blumentahl, en annan demokratisk senator.

Obamas utspel kan ses i ljuset av en stor tveksamhet mot omfattningen av övervakningen bland många amerikanska politiker.

Häromveckan hölls en omröstning i representanthuset där förslaget var att begränsa möjligheterna för NSA att samla information om telefontrafik.

Förslaget blev nedröstat, men bara med sju röster vilket förvånade många bedömare.

Republikanen Justin Amash, som var en av de som låg bakom det förslaget, uttryckte igår misstro mot Obamas engagemang i frågan.

Det är skrattretande när Obama säger att han redan före Edvard Snowdens avslöjanden hade planerat en större öppenhet.

Hursomhelst, amerikanerna kräver det och många kommer att trycka på, skrev han på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista