1 av 2
2 av 2
Svart rök från en bilbomb i Bagdad på lördagen. Foto: Scanpix.

Många dödades i bombattentat i Bagdad

1:21 min

Mer än 60 människor har dödats och flera hundra skadades i olika sprängattentat över hela Irak. Värst utsatt var huvudstaden Bagdad där utlöstes en rad bilbomber samtidigt. Bara i juli dödades minst 1000 människor i olika terrordåd i Irak.

Målen var caféer, marknadsplatser och gator med butiker, där det finns mycket folk som är ute och handlar.

Attackerna skedde främsti och runt huvudstaden Bagdad, men bilbomber exploderade också i Nasiriyya söderut, i Kirkuk i norr och i den för shiiter viktiga staden Karbala.

En självmordsbombare försökte ta sig förbi polis i staden Tuz Khurmatu  troligen för att spränga en kurdisk partilokal, men bomben utlöstes istället vid en polisavspärrning utanför.

Om alla attackerna var koordinerade vet vi inte, men i och omkring Bagdad exploderade bomberna ungefär samtidigt på minst 10 olika ställen. Senast i tisdags skedde liknande attacker i huvudstaden då minst 50 människor dog.

Det hela händer under Eid, helgdagarna efter fastemånaden Ramadan. Under hela månaden har flera liknande attacker inträffat, precis efter solnedgången, när folk samlats vid caféer och restauranger för att få sig en bit mat efter en lång dags fasta, eller mot moskéer där det hålls välbesökt bön på kvällen.

Våldet i Irak har ökat dramatiskt i år, det riktas mot alla grupper i samhället. Ett mönster man dock kan se är att det ofta drabbat shiitiska bostadsområden.

Många anser att bakom det ökande våldet finns ett starkt missnöje bland extrema grupper som säger sig tillhöra den sunnitiska minoriteten i landet, som efter Saddam Hussein störtades har förlorat mycket av sitt inflytande.

Enligt FN dog det minst 1000 människor i Irak i olika terrordåd, bara i juli månad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista