Två tredjedelar av dem som nu sitter på Bagram är från Pakistan. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.

Oklart om fängelset Bagrams framtid

"Det finns ingen plan"
2:08 min

När USA ska lämna Afghanistan nästa år är en av frågorna vad som ska hända med fängelset vid flygbasen Bagram. Ett fängelse precis som Guantánamo i Kuba där den amerikanska militären håller personer som misstänks för terrorism instängda utan att ställa dem inför rätta.

Det har kallats för det andra Guantánmo. Fängelset Bagram i Afghanistan där USA sedan mer än tio år haft personer misstänkta för terrorism inspärrade, utan rättegång.

Genom åren är det mer än 3 000 fångar och vittnesmålen om tortyr och förnedrande behandling är omfattande.

Inför USA:s avveckling av kriget i Afghanistan fick de afghanska myndigheterna i mars i år ta över ansvaret för de fångar som är afghanska medborgare. Övriga, i dagsläget 67 personer, har USA fortfarande kontrollen över.

Det är oklart vad som händer när amerikanerna åker hem.

Finns det en önskan att stänga fängelset? Ja.
Finns det en plan? Nej, säger den amerikanske general Joseph Dunford till tidningen Washington Post.

Vissa företrädare för den amerikanska regeringen vill enligt tidningen att USA också i fortsättningen, kanske under flera decennier, ansvarar för fängelset, men det är osäkert om den afghanska regeringen skulle acceptera det.

Frågan är den samma som med USA:s fängelse i Guantánamo på Kuba. USA anser att några av fångarna är för farliga att släppas, men att man inte har tillräckliga bevis för att ställa dem inför rätta. Och att andra fångar, som USA inte längre anser sig behöva spärra in, inte kan tas emot av sina hemländer på ett sätt som gör att de inte utgör ett hot mot USA.

Lindsey Graham, republikansk amerikansk senator som på militärens uppdrag undersöker olika lösningar säger att det är dumt att tro att alla fångar kommer att ha skickats till sina hemländer eller ha ställts inför rätta i när USA lämnar Afghanistan nästa år.

Graham vill att USA ser till att fängelset finnas kvar även efter det att USA lämnat Afghanistan.

Khaled al-Bakri som är bror till 44-årige Amin al-Bakri, från Jemen som suttit inspärrad i mer än tio år, och under flera år har ansetts klar att lämna lägret säger att amerikanerna hindrar brodern från att träffa sina barn och berövar honom från sina bästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".