Jan Björklund (FP) håller i regeringens forskningspolitik. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Björklund: Sänk arbetsgivaravgiften för forskning

1:30 min

Folkpartiet vill ha sänkta arbetsgivareavgifter för personal som arbetar med forskning och utveckling. Det är ett av de krav som partiet driver inför höstens budgetförhandlingar, berättar partiledare Jan Björklund i sitt sommartal i Göteborg.

– Vi måste underlätta för de forskningsintensiva företagen, om Sverige ska stå starkt i framtiden, med skattelättnader riktade särskilt mot forskning och utveckling, säger Jan Björklund, som även är minister med ansvar för forskning.

Partiledarnas sommartal ligger numera så sent på sommaren att det är höstens arbete de har i tankarna.

För regeringspartierna kretsar tankarna kring de kommande budgetförhandlingarna i slutet av augusti - det är de man ska profilera sig på i valrörselsen nästa år.

Inför sitt tal på Dockpiren i Göteborg - som för inte så länge sedan dominerades av Eriksbergs varv - berättade Jan Björklund om ett av de krav som folkpartiet ämnar driva: Sänkta arbetsgivaravgifter för forskningspersonal.

Totalt skulle en sådan förändring kosta mellan 400 och 800 miljoner kronor, uppger Jan Björklund, utan att specificera hur mycket avgifterna borde sänkas. Men det är en satsning riktad mot småföretag.

– Det finns väldigt många små biotekniska företag, som börjar med några få forskare – de börjar med en idé om att utveckla ett medicinskt läkemedel. De får inte sina inkomster förrän efter ett antal år, och i början har man stora kostnader, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista