Barzani. Foto: Yahya Ahmed/Scanpix.

Kurdisk varning i konflikt mellan rebeller i Syrien

"Kommer använda alla resurser"
1:47 min

Efter intensiva strider mellan kurdiska och islamistiska rebeller med många döda i norra delarna av Syrien varnar nu presidenten för det Irakiska Kurdistan på andra sidan gränsen för att man kommer att försvara kurderna i området.

– Om kurder är hotade av terrordåd kommer vi att använda alla resurser för att försvara kurdiska kvinnor, barn och medborgare i västra Kurdistan, sade Massoud Barzani som är president i Irakiska Kurdistan.

Det är den norra delen av Irak som är en del av landet men som i praktiken styr sig själva.

De senaste veckorna har intensiva strider utkämpats i norra Syrien mellan kurdiska och islamistiska styrkor.

Flyktingströmmen av kurder som tar sig till Turkiet har ökat, det finns uppgifter som talar om hundratals döda och mängder av sårade från förstörda byar, och många bybor har tagits som gisslan.

Bakom våldet finns de extrema grupperna Al-Nusrafronten och Islamiska staten i Irak och Levanten.

Alla grupper i norra syrier drabbas, här bor även arabiska syrier och kristna syrier, men det är kurdiska byar som de islamistiska styrkorna fokuserar på, och på att fördriva kurder från området.

Men det finns också uppgifter om kurdiska styrkor som attackerat arabiska byar.

Den kurdiske president Barzani har inte i detalj sagt hur man ska försvara kurderna i norra Syrien, men ska nu skicka en delegation till området

Att det skulle leda till att kurdiska soldater från Irak, öppet skulle gå in i Syrien är långt ifrån säkert. Irakiska Kurdistan är fortfarande en del av Irak och att gå i krig i Syrien skulle skaka det bräckliga bygget av Irak som land.

Precis som för Libanon där Hizbollah nu slåss tillsammans med Bashar al-Assad i Syrien.

Det som oroar är om striderna kommer att leda till ett försök att skapa en kurdisk stat i Syrien. Det bor kurder på många håll i landet, som då kanske måste fly sina hem till följd av etnisk rensning

Även Turkiet riskerar att dras in i konflikten. Turkiet, vars gräns löper längs med hela norra Syrien, har gjort klart att man inte kommer att acceptera en egen kurdisk del av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".