Hittills i år har 5 000 färre anlmälningar om misshandel gjorts. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Färre anmälningar om misshandel utomhus

Antalet anmälda fall av misshandel utomhus minskar, det visar siffror från Brottförebyggande rådet.

– Det är lugnare, det är det. Jag tror att vårt brottsförebyggande arbete ger skörd. Det är en del av det hela, säger Annika Lindahl vid polisen Stockholm City, operativt ansvarig för arbetet mot våld.

Enligt siffrorna från Brottförebyggande rådet har det anmäls drygt 15 000 fall av misshandel utomhus under första halvåret i år.

Samma period 2009 anmäldes det över 20 000 fall, alltså en minskning på cirka 20 procent.

Enligt Brottsförebyggande rådet beror minskningen delvis på en skötsamhetstrend, särskilt bland unga människor och i samband med alkoholdrickande.

Men Jerzy Sarnecki professor i Kriminologi, menar att minskningen av utomhusvåldet också kan förklaras av en pågående trend i hela västvärlden.

– Det pågår en viss civiliseringsprocess där användningen av våld som konfliktlösningsmedel accepteras mindre och mindre. Min bedömning är att människor blir mer civiliserade helt enkelt, säger Jerzy Sarnecki

Men även om människor enligt viss forskning blir mindre benägna att använda våld, så beror minskningen även till viss del på polisens förebyggande arbete, enligt Brottsförebyggande rådet.

Många polismyndigheter runt om i landet har på senare år arbetat mot så kallade hotspots, det vill säga att finnas på platser där våld brukar förekomma. Som till exempel utanför krogen vid stängning.

På Citypolisen i Stockholm har man under senare år arbetat med en rad riktade åtgärder. Bland annat har man infört krogtillsynspoliser.

– Det har varit så att platser som varit de mest drabbade av våld på allmän plats, så har vi haft fler exempel på när det har blivit noll antal våldsbrott, när vi har haft krogtillsynspoliser

Hur tänker ni framöver för att få trenden att hålla i sig?

– Vi ska hålla kvar i det som vi håller på med och inte släppa. Det är lätt hänt att man bara tittar på utveckling hela tiden. Vi tänkte testa lite mer civilt. Det är synlighet, vi känner att det är lite passé att bara fortsätta tjata om det och tro att det löser allting, säger Annika Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista