Redan finns en halv miljon israeliska bosättare på ockuperad mark. Foto: Menahem Kahana/Scanpix.

Nya israeliska bosättningar på ockuperad mark

1:45 min

Israel har godkänt försäljningen av över 1 100 nya hem för bosättare på ockuperad mark, dagarna innan samtalen om fred som ska återupptas i Israel på onsdag.

Det handlar om drygt 1100 nya lägenheter, främst i Östra Jerusalem men också på annat håll på Västbanken.

Lägenheterna ska byggas på ockuperad mark, de områden som Israel erövrade under 6-dagarskriget 1967 och det är lägenheter som många i världen, till exempel FN, anser är olagliga, men det tycker inte Israel.

Bostadsministern Uri Ariel säger att inget land i världen accepterar diktat från andra länder. Israel kommer att fortsätta bygga där man vill, över hela landet. Ariel var också starkt emot att Israel tömde bosättningarna i Gaza 2005, strax innan flyttade han demonstrativt dit i protest.

Det bor redan ungefär en halv miljon israeliska bosättare på ockuperad mark och det här gör det inte lättare för de samtal som börjar i Jerusalem på onsdag, en del av den fredsprocess som den amerikanske utrikesministern John Kerry drivit fram.

Och det räcker inte med det. I veckan som gått har israel dessutom gett preliminärt tillstånd till att bygga mellan åtta- och niohundra bostäder i bosättningarna, gett retroaktivt bygglov till hem som redan var byggda utan tillstånd och gett mer än 90 avlägsna bosättningar på Västbanken extrapengar för att göra sina samhällen mer attraktiva.

Den palestinske förhandlaren Saeb Erekat säger till nyhetsbyrån Reuters att det är ett försök att skjuta samtalen i sank, att om det fortsätter visar Israel att samtalen är ohållbara, men säger att man från palestinskt håll vill ge det en chans.

Av palestiniernas krav för att börja samtal, ett erkännande av 1967 års gränser, ett omedelbart stopp för nya bosättningar och ett frigivande av palestinska fångar, så är det nu bara fångarna kvar, en del av dem har suttit upp till 30 år i fängelse.

Israel har lovat släppa ett hundratal fångar, 26 av dem innan samtalen börjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista