Favorittippade Ibrahim Boubacar Keita. Foto: Thomas Martinez/Scanpix.

Presidentval i Mali avgörs i dag

1:44 min

I dag hålls den andra och avgörande presidentvalsomgången i Mali. Det är två tidigare ministrar som gör upp om det maliska folkets förtroende. För vinnaren väntar en rad utmaningar för att få det på senare år så orosdrabbade Mali på fötter igen.

Den förre premiärministern, favorittippade Ibrahim Boubacar Keita, vann den första valomgången med nästan 40 procent av rösterna.

Mot honom står den tidigare finansministern Soumalia Cisse, som kammade hem knappt 20 procent.

Nästan sju miljoner röstberättigade i Mali väljer mellan dessa två i dag.

Vinnaren utser en ny premiärminister som i sin tur får det avgörande uppdraget att forma en ny regering.

En regering som snarast ska inleda en inkluderande dialog med dom tuaregrebeller i landets norra delar som krävt självstyre, och som tillsammans med radikala islamister tog över stora delar av norra Mali efter att den förra ledningen avsattes i en militärkupp för ett och ett halvt år sedan.

Idag garanterar franska trupper och FN-trupper säkerheten i norr, och en annan utmaning för den kommande Maliska regeringen blir att bygga upp militär- och polisväsende så att landet på egen hand ska kunna ska kunna stoppa liknande uppror i framtiden.

På den nya ledningen ligger också ansvaret att bygga upp ett av världens fattigaste länder.

Omvärlden har  lovat Mali motsvarande nästan 28 miljarder svenska kronor i bistånd om Mali lyckas hålla ett demokratiskt val och återfå stabilitet.

Den andra valrörelsen har präglats av lugn då många malier har stannat hemma och firat slutet på fastemånaden Ramadan. Och än så länge finns inga uppgifter om oroligheter under valdagen.

Däremot rapporteras att häftiga regnskurar tycks ha påverkat valdeltagandet på vissa håll i landet.

I mitten på nästa vecka väntas svar på vem som blivit Malis nya president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista