Supportrar av Muhammad Mursi har upprättat tältläger i protest. Foto: Manu Brabo/Scanpix

Säkerhetsstyrkor väntas storma permanenta demonstrationer i Egypten

1:35 min

I Egypten har säkerhetskällor berättat för flera medier att säkerhetsstyrkor idag ska inleda en belägring av de permanenta demonstrationer som anhängare till den avsatte president Mursi har i Kairo, men än så länge har inget hänt.

De senaste dagarna har många i Egypten firat Eid, festen efter fastemånaden Ramadan, så sedan i torsdags har det därför varit mycket lugnt kring de tältläger som Mursis folk har byggt upp på två platser i centrala Kairo.

Anonyma källor inom polis och på inrikesministeriet säger till flera medier, däribland BBC och nyhetsbyråerna Reuters och AP att säkerhetsstyrkor nu kommer att omringa lägren för att avsluta demonstrationerna.

Det ska ske som en form av belägring för att ge folk tid lämna.

Än så länge har det inte hänt något, att döma av twitter-meddelanden från journalister och folk på plats som rapporterar om vad de faktiskt kan se på gatorna.

Området kring vägkorsningen vid moskén Rabia Al- Adawiya bebos av tusentals anhängare till den avsatte presidenten Mursi.

Et resultat av det här är att det muslimska brödraskapet har kallat dit fler demonstranter och det har igår kväll och under natten anlänt mer folk.

Från vägkorsningen strålar det ut fler stora gator i alla väderstreck, ingångarna försvaras av demonstranter, en del klädda i mopedhjälmar och med något större batong i näven.

De står vid olika försvarslinjer. Det är barrikader som ska skydda lägret som är byggda av sandsäckar och sten som rivits upp från trottoarer. Jag har också sett rullbara sköldar i stål som svetsats ihop som skydd för skottlossning.

Om polisen nu stormar lägren är risken stor för att många kommer att dö.

För drygt två veckor sedan dog mer än 80 människor på en av gatorna som leder in till demonstrationen, de flesta sköts till döds och skotten ska i många fall ha träffat i huvudet eller i bröstet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista