Värmebölja i Kina skördar liv

"Värmeböljan saknar motstycke"
1:01 min

I stora delar av Kina har värmen den här sommaren ställt till med stora problem. 18 dagar på raken har de kinesiska myndigheterna gått ut med sin högsta varning för intensiv hetta.

Aldrig tidigare har myndigheterna i Kina larmat för hetta i så många dagar i sträck. I Hongkong står termometern på 34 grader men det är betydligt varmare på fastlandet i centrala och östra Kina.

– Den pågående värmeböljan saknar motstycke med tanke på området som påverkas, intensiteten och dess varaktighet, säger Sun Jun, prognoschef för Kinas meteorologiska center, i ett citat som sprids i lokala medier.

I många städer ligger temperaturen på över 40 grader. Värst är det i Changsha som mätt temperaturer över 35 grader i 51 dagar i följd, uppger myndigheterna. Även städer som Shanghai och Chongqing har haft över 40 grader de senaste veckorna.

Flera människor har dött av hettan och vissa regioner lider av svår torka. I provinserna Hunan och Jiangxi är det brist på dricksvatten och meteorologerna tror att värmeböljan kommer att fortsätta åtminstone den här veckan.

I huvudstaden Peking sjönk temperaturen något i går när storm och regn slog in över staden. Över hundra flyg tvingades ställa in på grund av ovädret. Men även där väntas värmen komma tillbaka inom kort.

Här i Hongkong är det inte värmen som oroar utan tyfonen Utor som drabbade Filippinerna i natt. Ovädret väntas kunna förflytta sig mot Kina de närmaste dagarna. Utor har på förhand beskrivits som den starkast tyfonen i världens hittills i år. Den träffade ön Luzon i Filippinerna i natt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".