”Det ska kosta att diskriminera minoriteter”

6:54 min

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson efterlyser hårdare kontroll och ekonomiska sanktioner mot EU-länder som kränker romer.

EU-ministern medverkade i P1-morgon och pratade om romernas situation i EU efter att SR:s utsända bevittnat evakueringen av ett tiotal romska barnfamiljer i ett läger i utkanten av Paris.

EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) säger till P1-morgon att det behövs bättre kontroll över EU-länder som inte sköter sig.

– Den stora problematiken i det här fallet är vi har en alldeles för svag kontroll över hur EU-länder lever upp till mänskliga fri- och rättigheter i dag. När ett land väl har blivit medlemsland finns det inte en tillräckligt bra kontroll. Det måste vara årliga tuffa granskningar av hur länder sköter mänskliga fri- och rättigheter. Sedan tycker jag som liberal att man måste kunna straffa länder med sanktioner. Länder som kränker romer och andra minoriteters situation eller för den delen ställer in en Pride-parad ska också kunna straffas ekonomiskt genom indraget exempelvis jordbruksstöd, säger Birgitta Ohlsson.

Samtidigt menar Birgitta Ohlsson att det har hänt en del de senaste åren när det gäller situationen för romerna. Alla EU-länder måste nu ta fram handlingsplaner för att förbättra romernas situation.

– Det har till exempel lett till att man i länder som Rumänien har öronmärkt utbildningsplatser för romer och i en del länder har man erkänt romer som en etnisk minoritet, säger Birgitta Ohlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista