Kambodjas premiärminister Hun Sen fick 49 procent av rösterna. Foto: Heng Sinith/Scanpix.

Hårfin valseger för Hun Sen i Kambodja

1:41 min

Drygt två veckor efter valet i Kambodja kom i dag det första officiella resultatet från valmyndigheten. Det visar att premiärminister Hun Sens regering tog en knapp seger.

Men oppositionen kallade genast till presskonferens för att berätta att den inte accepterar resultatet.

Vice oppositionsledaren Kem Sokha är tydlig med att han inte litar på valmyndigheten. Han är väldigt besviken och valresultatet ska överklagas.

– Vi ska följa lagen och vill lösa det här på ett fredligt sätt, protester blir vår sista utväg, säger han.

Anledningen till att högste ledaren Sam Rainsy inte höll i oppositionens presskonferens är att han åkt till New York för att diskutera valet med FN-representanter. Oppositionen vill ha till en oberoende utredning av valet i Kambodja, där även FN ska ingå. Men regeringen vill inte gå med på att internationella organisationer är med i granskningen.

Dagens resultat sade inget om den exakta fördelningen av platserna i parlamentet men det visade att regeringen fått 49 procent av rösterna mot oppositionsalliansens 44. En hårfin seger. Stödet för premiärminister Hun Sen har dalat kraftigt efter 28 år vid makten. Oppositionen säger dessutom att regeringen skulle ha förlorat om allting gått rätt till, därför ska en överklagan lämnas in. Senast den 8 september ska sedan valmyndigheten komma med det slutgiltiga beskedet.

Kambodja befinner sig i ett riskabelt läge. Än så länge har oppositionens supportrar hållit sig lugna men det finns en tillbakahållen ilska hos framför allt den unga befolkningen i huvudstaden Phnom Penh. Frustrationen över att Hun Sen verkar kunna hänga sig kvar vid makten i fem år till skulle kunna leda till vilda protester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista