Området kring vägkorsningen vid moskén Rabia Al- Adawiya bebos av tusentals anhängare till den avsatte presidenten Mursi. Foto: Manu Brabo/Scanpix.

Mursi fortfarande fängslad

Anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi samlades på söndagskvällen i väntan på att egyptisk polis ska börja röja undan de två protestläger som byggts upp i Kairo. Men under måndagen kom uppgifter om att polisstyrkorna har skjutit upp sin aktion. Samtidigt meddelades det att den avsatte presidenten fortfarande ska hållas fängslad.

Övergångsregeringen har sagt att lägren ska utrymmas efter den nyss avslutade högtiden id al-fitr, som markerar fastemånaden ramadans slut.

Det kommer att ta två till tre dagar att röja lägren, säger en säkerhetskälla till AFP. Men efter att uppgifterna om stormningen hade läckt upp beslöt sig polisen för att vänta med aktionen. Enligt en myndighetskälla togs beslutet att avvakta för att undvika ett "blodbad".

Mursi, som avsattesden 3 juli i år, fängslades den 26 juli. Egyptiska myndigheter har nu bestämt sig för att hålla Muhammad Mursi inspärrad i ytterligare 15 dagar medan utredningen kring hans kopplingar till palestinska Hamas fortsätter, rapporterar AFP.

Enligt en general vid inrikesdepartementet ska folkhoparna skingras stegvis, med "flera varningar" i förväg. När aktionen väl inleds omringas lägren, och ingen tillåts längre komma in.

Området kring vägkorsningen vid moskén Rabia Al- Adawiya bebos av tusentals anhängare till den avsatte presidenten Mursi.

Ekots utsända i Kairo, Jesper Lindau, berättar att det under söndagen och natten till måndagen har anlänt fler demonstranter.

– Från vägkorsningen strålar det ut fler stora gator i alla väderstreck, ingångarna försvaras av demonstranter, en del klädda i mopedhjälmar och med batonger i näven.

En av de grupper som stöder Mursi manar till landsomfattande protester i dag, rapporterar Reuters.

Vid lunchtid var det fortfarande lugnt kring lägren.

– Vi förväntar oss att allt kan hända när som helst. Allt prat om att vi ska skingras påverkar inte människor. Vi stannar här, säger en av demonstranterna.

Att fler slutit upp än väntat har fördröjt polisens ingripande, uppger en säkerhetskälla för nyhetsbyrån.

Mursianhängarna är medvetna om att polisen kommer och många är beredda att bjuda motstånd.

– Vi kommer att få martyrer. Det blir ett högt pris att betala, men i längden blir det seger, säger en av dem till AFP.

Demonstranterna kräver att Mursi återinsätts och har sagt att protesterna ska fortsätta tills så sker.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".