En lastbil passerar en vägtull på autobahn A31. Biltullarna diskuteras i den tyska valrörelsen. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Biltullar ultimatum i tyska valrörelsen

1:33 min

Biltullar för utländska bilister på tyska vägar. Det kräver ett av de tyska regeringspartierna, CSU, som villkor för att fortsätta regera tillsammans med Angela Merkels kristdemokrater efter valet i september.

Pengarna behövs för att underhålla infrastrukturen. Men det är också en fråga om rättvisa, hävdar partiledaren Horst Seehofer.

– Varför ska vi betala i Italien och alla andra länder, när de inte betalar hos oss? Det förstår folk inte, sa Horst Seehofer när han i går i tysk tv upprepade kravet som hans parti ställer sedan länge.

Nu, sex veckor före förbundsdagsvalet, spetsar han till det till ett ultimatum: får den nuvarande koalitionen förnyat förtroende, då kan Angela Merkel inte räkna med CSU om man inte inför biltullar.

Kristdemokraternas bayerska systerparti CSU har ingått i samtliga regeringar med CDU sedan kriget.

Seehofer – känd för sina drastiska utspel – har inte stöd i frågan från något annat riksdagsparti. Hans krav avfärdas som populistiskt och orealistiskt. Att införa en avgift för nationella ändamål – som bara tas ut av utländska besökare, medan tyska bilister slipper avgiften, det skulle strida mot EU-reglerna.

Men han har lyckats tidigare. För en dryg vecka sedan infördes det omstridda vårdnadsbidraget till föräldrar som är hemma med barn i förskoleålder – ett annat CSU-krav som länge avfärdades som både populistiskt och orealistiskt.

Till skillnad från parlamentet har Seehofer stöd på de tyska vägarna.

– Det vore bara rättvist om de utländska bilisterna, som använder våra vägar också betalar för det, sa den här bilföraren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista