"Fakturan upptäcktes av en slump"

1:59 min

Riksrevisionen kritiserar representationskostnaderna hos Centrala etikprövningsnämnden. En fest kostade 131 000 kronor. Enligt den ansvarige revisorn, Claes Backman, var det sannolikt en slump att felaktigheterna upptäcktes.

– Vi upptäckte fakturan när vi granskade årsredovisningen, och vi ska alltid granska årsredovisningen för att se om den är rätt, och då gör vi stickprov på olika fakturor och kostnader. Det var i samband med den stickprovskontrollen som vi hittade den här fakturan, säger Claes Backman.

Var det en slump att ni hittade den?
– Det kan ha varit en slump, nu är ju etikprövningsnämnden en väldigt liten myndighet, så vi kan göra ett stort urval. Vi kan titta på i stort sett alla fakturor. Så på den här lilla myndigheten är det lättare att upptäcka en sådan kostnad.

Claes Backman vid Riksrevisionen vill inte spekulera i hur man ska tolka det faktum att fakturan från Centrala etikprövningsnämnden inte hamnat under posten intern representation, utan i stället i sin helhet bokförts som kurs- och konferensavgifter.

Fakturan gäller en personalfest för 18 anställda vid Centrala etikprövningsnämnden.

Personalfesten hölls ett dygn på Görvälns slott våren 2012. Hela arrangemanget kostade 131 000 kronor, vilket blir omkring 7 300 kronor per person. Bland annat kostade alkoholen och en drinktävling 1 200 kronor per person.

Riksrevisionen kritiserar i en rapport Centrala etikprövningsnämnden. Men inte för kostnaderna i sig, utan för att myndigheten saknade en policy för representation.

Att en statsanställd en kväll bjuds på alkohol och drinklekar för 1 200 kronor, har Riksrevisionen ingen att säga om.

– Nej det är myndigheten själv som får bestämma, säger Claes Backman.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista