Gibraltar. Foto: Jorge Guerrero/Scanpix.

Upptrappat bråk om Gibraltar

Storbritannien överväger rättsliga åtgärder mot Spanien på grund av de spanska gränskontrollerna till Gibraltar. Beskedet kommer från talesperson för brittiske premiärministern David Cameron.

Spänningarna mellan Spanien och Storbritannien om det brittisk-kontrollerade Gibraltar sund har växt under den senaste månaden. Nu säger en talesperson för David Cameron att de spanska gränskontrollerna på land, som orsakar förseningar, är politiskt motiverade och "bortom alla proportioner". Storbritannien överväger rättsliga åtgärder om inte kontrollerna upphör.

Samtidigt har Londons frispråkige borgmästare i ett uttalande riktat mot Madrid, manat spanjorerna att hålla händerna borta från "vår klippa", rapporterar Reuters.

Bråket kring Gibraltar har trappats upp efter att ett konstgjort rev började byggas utanför Spaniens sydspets, med syfte att kontrollera återväxten för fisket. Från spanskt håll har det tvärtom kritiserats för att hindra den spanska fiskerätten.  

Spanien har infört tuffare gränskontroller på land, som medför stora förseningar för turister och lokalbefolkningen. Den spanska regeringen har också föreslagit avgifter för att passera gränsen och flygrestriktioner.

Den brittiska talespersonen säger att Cameron är besviken över att Spanien inte avskaffade den skärpta gränskontrollen under den gångna helgen.

Ett brittiskt örlogsfartyg som satt kurs mot Gibraltar under måndagen, har fått ett nästan övertydligt symbolvärde för konflikten. Men fartygets betydelser har tonats ner av både Storbritannien och Spanien. Fartyget är på väg till en sedan länge planerad gemensam övning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista