Bankerna i Europa måste minska på tillgångarna med 3 200 miljarder euro fram till 2018. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Basel III-regler pressar europeiska storbanker

1:28 min

Europas storbanker står inför en gigantisk uppgift de kommande fem åren för att kunna leva upp till de nya kapitaltäckningskraven som har bestämts i regelverket Basel III.

Det skriver den brittiska affärstidningen Financial Times i dag.

Det handlar om att krympa kostymen ordentligt under kort tid enligt Financial Times. Tidningen har tagit del av en analys från brittiska Royal Bank of Scotland och siffror från Europeiska Centralbanken, ECB.

Fem år efter finanskrisen är fortfarande stora delar av den europeiska banksektorn under stark press och eurokrisen har förvärrat situationen.

Fem år framåt ser det ut att handla om en enorm strypning av utlåningen och utförsäljning av tillgångar, vilket hämmar återhämtningen.

En negativ spiral alltså men den styrs av statliga regleringar i Basel III, som syftar till att förhindra en upprepning av finanskris och finanskrasch och att skattebetalarna än en gång ska tvingas ta notan.

I siffror handlar det om att bankerna i Europa måste minska på tillgångarna med 3 200 miljarder euro fram till 2018, och störst börda läggs på mindre banker, 2 600 miljarder euro, vilket antas leda till kreditåtstramningar till små- och medelstora företag – alltså de som ska stå för tillväxten i krisländer som Spanien och Grekland.

Sammanlagt har den europeiska banksektorn tillgångar, i form av bland annat utestående lån, till ett värde av 32 000 miljarder euro, och det motsvarar mer än tre gånger de 17 euroländernas samlade BNP.

Än är det långt kvar tills Europa kommer i ekonomisk balans igen.

De svenska bankerna klarar Basel III-reglerna i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista