Aleksej Navalnyj valtalar i ett bostadsområde i Moskva. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Moskvas borgmästarval drar i gång

Aleksej Navalnyj knappar in
2:06 min

I Rysslands huvudstad Moskva startar nu i veckan kampanjen på allvar inför det viktiga borgmästarvalet som ska hållas i september.

Maktens kandidat Sergej Sobjanin utmanas av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den sistnämnde dömdes i juli till fem års fängelse för förskingring.

I väntan på att målet tas upp av högre instans knappar Aleksej Navalnyj i mätningarna in på sin motståndare. Men i dag presenterade Rysslands riksåklagare nya uppgifter som kan innebära ännu ett åtal mot Rysslands mest kända oppositionsfigur.

Det är söndag eftermiddag och Aleksej Navalnyj håller valmöte i ett bostadsområde i Moskvas utkant när en äldre man undrar: "Vi vill ju se dig som borgmästare, men Putin – han vill se dig i fängelse, hur ska du lösa det?"

– Bra fråga, säger Navalnyj och konstaterar att det enda som kan rädda honom från fängelse, det är Moskvabornas stöd.

I juli dömdes 37-årige Aleksej Navalnyj, känd för sin blogg och sina avslöjanden om korruption, till fem års fängelse för förskingring efter en rättegång som många kallar politisk. Han greps direkt i rättssalen men släpptes redan dagen efter – bland annat för att i väntan på högre instans kunna delta i borgmästarvalet som han oväntat tillåtits att delta i.

Nu driver han en mycket aktiv kampanj. Enligt opinionsmätningar knappar Navalnyj in på maktens kandidat, Moskvas tillförordnade borgmästare Sergej Sobjanin. I kväll hålls den första tv-debatten där alla kandidater – utom just Sergej Sobjanin – deltar.

Men i dag meddelade Rysslands riksåklagare att man upptäckt otillåten utländsk finansiering av Aleksej Navalnyjs valkampanj med givare från 46 länder. Nu kommer uppgifterna skickas vidare till polismyndigheten för att där ta beslut om eventuellt åtal.

Aleksej Navalnyj säger i dag att uppgifterna inte stämmer och att alla som gett pengar till kampanjen är ryska medborgare. På sin blogg tolkar han det här som ett försök att få bort honom – Sergej Sobjanin är rädd för en andra valomgång som blir verklighet om han får under 50 procent av rösterna.

Tatjana och Aleksandr som kommit till valmötet i Moskva hoppas att Aleksej Navalnyj ska tillåtas fortsätta med sin kampanj ända fram till valet.

De tänker rösta på honom för att han är ärlig och för att han tillhör en ny generation och inte liknar de andra kandidaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".