Gibraltar. Foto: Jorge Guerrero/Scanpix.

Spanien vill föra Gibraltar-konflikt till FN-nivå

Mångårig konflikt.
2:02 min

I Spanien överväger regeringen att gå till högre internationella instanser gällande konflikten med Storbritannien om Gibraltar.

Konflikten om det brittiska självstyrande territoriet blossade åter upp när Gibraltars myndigheter häromveckan sänkte ner cementblock i fiskevattnen utanför kusten.

Den diplomatiska konflikten mellan Storbritannien och Spanien om Gibraltar pågår för fullt. Spaniens regering överväger nu att föra frågan om Gibraltar vidare till FN, och eventuellt försöka locka med Argentina, som har sin egen konflikt med Storbritannien om Falklandsöarna, på sin sida. Argentina är just nu ordförande i FN:s säkerhetsråd.

Gibraltar eller "The Rock", "Klippan", som det populärt kallas på engelska, ett litet område på knappt sju kvadratkilometer med 30 000 invånare, är en mångårig källa politisk irritation. Britterna övertog kolonin av Spanien för 300 år sedan, men gränserna har sedan dess varit omstridda, inte minst vad gäller de omgivande fiskevattnen.

Den senaste vändan i konflikten gäller de cementblock som Gibraltars lokala myndigheter sänkt ned strax utanför kusten, för att freda fiskbeståndets återväxt. Men Spanien hävdar att spanska fiskare med fiskerätt har drabbats, och svarade med att trappa upp gränskontrollerna på land, vilket orsakade enorma bilköer under förra veckan. Något som Storbritannien i sin tur överväger att dra Spanien inför rätta för.

Även i Spanien får regeringen viss kritik av oppositionen, som anser att de överdriver läget för att ta egna politiska poänger och distrahera väljarna från andra problem som den ekonomiska krisen och anklagelserna om korruption. Oppositionen anser att Gibraltarfrågan ska lösas inom EU.

Men historien väcker ännu känslor bland spanjorerna.

- Gibraltar är och förblir spanskt, säger Carlos som har en tidningskiosk i Madrid.

Men alla är inte lika patriotiska som han.

- För mig är det inte viktigt att Gibraltar ska tillhöra Spanien. Gibraltarborna själva har ju sagt att de vill fortsätta höra till Storbritannien, säger Natalia, en ung jurist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".