Känsliga personuppgifter sökbara på hemsida

1:54 min

På kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida kan man få fram känsliga uppgifter på personer. Genom en enkel sökning är listor på personer som är skrivna vid kvinnojourer eller personer som är intagna på kriminalvårdsanstalter eller behandlingshem tillgängliga.

Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, reagerade starkt på att det så enkelt går att se vilka kvinnor som varit i kontakt med olika kvinnojourer. 

– Det här är en integritetsfråga som jag ser det. Där kan ju vem som helst gå in och se vem som bor på en kvinnojour. Det är inget skamligt med det på något sätt men kvinnan ska själv få berätta det. Det ska inte upplysas i något sådant här register, säger hon.

På kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida, ratsit.se, går det att med en enkel sökning få fram personuppgifter och listor på personer som varit i kontakt med kvinnojourer eller namn och adresser till personer på rättspsykiatriska avdelningar och ungdomshem.

Uppgifter som kan anses vara integritetskränkande och som är svåra att få fram om man vänder sig till berörd myndighet som till exempel Skatteverket. Men enligt Ratsits VD Anders Johansson följer man de lagar som gäller.

– Vi följer ju gällande lagstiftning och har jurister till hjälp som är med och tittar på våra tjänster och allting som vi publicerar och så liknande. Vi har tillsynsmyndigheter som vi verkar under och vi följer gällande lagstiftning som sagt, säger han.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, tycker att det är oroande att det så enkelt går att få fram känsliga personuppgifter. Enligt henne aktualiseras frågan i och med att tekniken möjliggör det för företag som Ratist att samla och sammanställa information på ett så pass lättillgängligt sätt.

– Det här är ett av många exempel på när två intressen som är legitima, nämligen yttrandefriheten och integriteten krockar. Och den svåra uppgiften för lagstiftaren är att hitta den där balansen och den är knepigt, säger hon.

Ekot har sökt justitiedepartementet för en kommentar. Presstjänsten meddelar att det just nu pågår ett arbete där möjligheter att ytterligare stärka skyddet av personuppgifter för personer som är hotade eller förföljda ses över.

Hanna Weiderud

Ekot

"Därför publicerar vi nyheten om Ratsit"

Anne Lagercrantz Ekochef. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

#text=5615183#Anne Lagercrantz, redaktionschef, bloggar om beslutet att publicera uppgifterna om söktjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista