Totalt befann sig 24 personer ombord på den svenska bussen. Foto: Christian Blom/Scanpix.

Svensk buss i svår olycka i Norge

Föraren av den svenska turistbuss som var inblandad i dödsolyckan i Norge är misstänkt för vårdslöshet i trafik, uppger länsman Åge Løseth för norska riksradion NRK. Två personer omkom i bussolyckan nära Sogndal i Norge i går.

Tillståndet för en kvinna är kritiskt och en annan kvinna är allvarligt skadad, uppgav Haukelands universitetssjukhus i Bergen. Dessutom fick nio personer lindriga skador.

Norska Statens haverikommission för transport ska bistå de utredare som granskar krocken.

Det var på grund av ett arbete efter en tunnelbrand som trafiken leddes om till olycksvägen.

– Normalt sett skulle bussen inte kört den här vägen som är väldigt smal. Men på grund av arbetet i Gudvangatunneln, efter branden i förra veckan, leddes trafiken om till den här vägen, säger Göran Mellström som är vd för Bergkvarabuss, som äger den inblandade svenska turistbussen, till NTB.

Mellström får mothugg av polischefen i Sogndal, länsman Åge Løseth, som säger att vägen ofta används av tunga fordon.

– Det borde inte ha varit något problem. Här kör även i vanliga fall många bussar säger Løseth till NTB.

Polisen inledde under tisdagen sin undersökning av bussarna, förhör med passagerarna samt nya förhör med de båda bussförarna. Løseth ville på tisdagsförmiddagen inte säga vad förarna sagt så här långt.

Jörn-Lasse Refsnes vid polisen i Sogn og Fjordane sa på måndagskvällen:

– Det vi vet nu är att det var en svensk buss med 22 passagerare plus en guide och en chaufför. Passagerarna är i huvudsak från Taiwan och utöver det var det en norsk buss med sju passagerare och en chaufför.

Olyckan inträffade vid 17-tiden på måndagen, cirka 15 mil nordost om staden Bergen. Enligt Mikael Andersson, trafikledare på Bergkvarabuss, hade bussen utgått från Stockholm och var på rundtur i Norge.

Den ena bussen ska ha varit på väg till Sogndal, medan den andra körde i riktning mot Leikanger.

Båda bussarna uppges vara vrak, enligt ett vittne på platsen.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista