Ökad konkurrens och färre elever beskrivs som en del förklaring till att friskolekoncernen JB begärdes i konkurs under sommaren. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Fler friskolor kan gå i konkurs

2:41 min

Risken är stor att fler friskolor kommer att gå i konkurs de kommande åren. Det tror i alla fall Skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler det då konkurrensen ökat och eleverna blivit färre.

– Jag tror att det blir så att skolor kommer att läggas ned eller avvecklas och det är möjligt att det blir nya företagsstrukturer att det blir sammanslagningar av olika slag. Men det här vet vi inget om än, men att det kommer bli förändringar kan vi med säkerhet säga, säger Ann-Marie Begler.

Ökad konkurrens och färre elever beskrivs som en del förklaring till att friskolekoncernen JB begärdes i konkurs under sommaren. Koncernen lämnade efter sig skulder på över 1 miljard kronor och var den första stora aktören på marknaden som strök med – men antagligen inte den sista.

Det ekonomiska läget för några av de privata skolbolagen är ansträngt samtidigt som elevunderlaget blir mindre.

På de senaste fyra år har antalet minskat med 20 000 elever. Årskullen som ska börja gymnasiet nu i slutet av augusti är den lägsta på över 30 år och minskar ytterligare de kommande två åren.

Samtidigt ägs flera av de stora friskoleföretagen delvis av riskkapitalbolag som vill få avkastning på sitt kapital. Deras jakt på vinster kan enligt Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi bidra till fler konkurser.

– Om fokus är att tjäna pengar så snabbt så är risken att man inte bygger den rätta kulturen som gör att man 20 år senare har ett lönsamt skolföretag, säger han.

Tror du vi kommer att se fler konkurser?

– Svårt att bedöma. Det som riskkapital är bra på är att de inte är nostalgiska vilket gör att om de ser att det här inte kommer att gå bra så är de snabba på att dra undan resurser. Så att det som hände JB sänder en signal till de andra företagen akta er för att expandera. Men några fler konkurser kommer vi nog att se.

Utbildningsminister Jan Björklund sa under förra veckan att regeringen vill säkerställa ett långsiktigt ägande bland friskolor för att försvåra för riskkapitalbolag

Men nationalekonomen Magnus Henrekson menar att det är lättare sagt än gjort.

– Givet att det är 21 år sedan som man tillät friskolor så är det svårt att göra något nu, säger han.

För att förhindra att fler elever i framtiden ska komma i kläm när friskolor går i konkurs vill Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen att hennes myndighet ska få utökade resurser för att kontrollera friskolornas ekonomi.

– Jag tycker att det är viktigt att vi utvecklar vår kompetens när det gäller att granska friskolornas ekonomi och jag har begärt hos regeringen om resurser för att göra det på ett annat sätt än vad vi gör i dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista