Till vänster "Whitey" Bulgers försvarsadvokater inför ett massivt pressuppbåd utanför domstolen i Boston. Till höger Thomas Donahue vars far mördades av Whitey Bulger för 31 år sedan. Foto: Cecilia Khavar Sveriges Radio

Ökänd maffialedare döms för 11 mord

Riskerar livstids fängelse
3:03 min

En av USAs mest ökända maffialedare, James "Whitey" Bulger dömdes igår i en domstol i Boston för bland annat 11 mord. Den mycket uppmärksammade rättegången har klarlagt grova brott i Bostons undre värld, maffians hederskoder och inte minst korruption inom polisen.

Thomas Donahue var åtta när hans pappa, Michael Donahue, mördades. I dag beskrev han inför ett enormt pressuppbåd, utanför den federala domstolen i södra Boston, hur känslosamt det är att James "Whitey" Bulger nu efter mer än 30 år dömts för mordet. 

Bulger döms också för 10 andra av de sammanlagt 19 mord han åtalats för och för till exempel pengatvätt och knarksmuggling.

Whitey Bulger, idag 83 år gammal, är en av USAs mest mytomspunna och ökända brottslingar. På 70- och 80-talet ledde han södra Bostons irländska maffia, the Winter Hill Gang, och porträtteras i Scorsese-filmen The Departed.

Han var på flykt undan polisen i 16 år efter att en FBI-agent ska ha tipsat honom om att ett åtal var på väg. Rättegången mot Bulger har handlat mycket om just en ohelig allians mellan FBI, den federala polisen och den undre världen.

Det anses finnas starka bevis för att Bulger länge var informatör åt FBI något han ägnade stor del av rättegången åt att förneka. Tidigare rättegångar och förhör har också visat att korrupta poliser tagit emot pengar av Bulgers gäng i utbyte mot information om till exempel avlyssningar.

Bulger och hans försvar kommer överklaga domen även om de är nöjda över att ha visat på korruptionen inom staten säger hans advokat J Carney jr.

Straffet väntas meddelas i november och Bulger riskerar livstids fängelse. För Boston är domen en milstolpe säger Gail Cook, från just Southie, de södra delarna där Bulgers gäng härjade.

– Särkskilt Efter bomberna under Maraton i våras är det viktigt att ingen kommer undan med att ha mördat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".