USA:s justitieminister vill se kortare fängelsestraff för narkotikabrott

2:03 min

USA:s justitieminister Eric Holder vill ha kortare fängelsestraff för en rad olika narkotikabrott. Landets åklagare får nu riktlinjer att ändra tillämpningen av de obligatoriska minimistraffen och inte längre yrka på långa straff för småbrott som inte ingår i organiserad brottslighet. Det sade han när han i går talade inför det amerikanska Advokatsamfundet.

Livstid, 25 år, eller 15 år i fängelse. De obligatoriska minimistraffen tar ingen individuell hänsyn.
– Allt för många amerikaner har suttit i fängelse alltför länge utan några bra skäl, sade Eric Holder.

Under de senaste decennierna har USA haft stenhårda straff för den som befattar sig med narkotika, vare sig när det gäller i organiserad form eller missbrukare på gatunivå.

Sedan det så kallade kriget mot drogerna eskalerade under 80-talet har antalet fångar i amerikanska fängelser ökat med 800 procent, samtidigt tidigt som befolkningen USA har ökat med 30 procent. Runt hälften av fångarna är dömda för narkotikabrott.

Justitieminister Eric Holder vill nu öka urskiljningen i straffen.

– Småbrottslingar som inte begår våldsbrott eller tillhör den organiserade brottligheten ska inte längre få drakoniska obligatoriska minimistraff, sa Holder som nu ger nu landets åklagare nya riktlinjer när det gäller vilka straff de ska yrka på.

Talet välkomnades av många här i USA, även om den del anser att justitieministern också borde försöka ändra lagarna och inte bara tillämpningen av dem. Förutom de mänskliga aspekterna är det också många som lyft fram hur dyr politiken med långa fängelsestraff har blivit, något som inte heller Eric Holder missade att nämna.

– Genom att ge de längsta straffen till de värsta brottslingarna så behåller vi avskräckningen och gör det hela billigare, sade han.