Foto: Scanpix

Energikris i Sydkorea

Luftkonditioneringen ska stängas av
1:27 min

I Sydkorea har åtgärderna för att undvika en akut elkris mitt i värmeböljan fungerat.

Bland annat stängde alla myndigheter av luftkonditioneringen på kontoren i går. Åtgärderna ska ha sparat motsvarande dagsproduktionen i två kärnkraftsreaktorer, uppger landets elmyndighet. 

Men även i dag blir det svettigt för sydkoreansk personal på myndigheter och andra statliga institutioner.

Luftkonditioneringen ska fortsatt vara avstängd åtminstone till och med i morgon trots att termometrarna visar en bra bit över 30 grader i hela landet. Kontorsbelysningen ska också hållas på lägsta möjliga nivå.

Hela nationen kämpar för att inte drabbas av elbrist. Även privata företag och andra kontor i Sydkorea har uppmanats att snåla på elen. Statliga kontrollanter går runt i städerna och mäter inomhustemperaturen i stora byggnader. Kallare än 26 grader får det inte vara.

Tidningarna i Sydkorea citerar tjänstemän på den statliga elmyndigheten som säger att Sydkorea sparade in motsvarande två reaktorers dagsproduktion i går.

De statliga tjänstemännens svett räddade landet från en blackout motsvarande den som ägde rum i september 2011, då elen inte räckte till. Den gången blev det kostsamt. En upprepning skulle gå på motsvarande tiotals miljarder kronor, visar beräkningar som gjorts.

Den akuta elkrisen uppstod i söndags när två kolkraftverk togs ur drift. Dessutom är sedan tidigare en fjärdedel av landets kärnkraft satt ur spel av olika skäl.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista