Eilat, en hamnstad i hamnstad i sydligaste Israel med 52 200 invånare. Foto: Scanpix

Israel sköt ner raket vid turistort

Turister väcktes av tjutande sirener
1:37 min

Israel sköt i natt ner en raket på väg mot turistorten Eilat i landets sydligaste del. En militant islamistgrupp på den egyptiska Sinaihalvön uppger sig vara den som avfyrade raketen.

Vid ettiden i natt väcktes turister och invånare i Eilat av tjutande sirener och strax efteråt hördes några kraftiga detonationer.

Det var Israels relativt nya luftförsvar kallat Järnkupolen som upptäckt, genast besvarat och slutligen avvärjt ett raketanfall mot turistorten där det just nu är högsäsong.

Raketanfallet var, enligt gruppen som tagit på sig skulden för attacken, ett svar på Israels påstådda angrepp i förra veckan mot mål i det egyptiska Sinai då flera, oklart hur många, militanta islamister dödades.

Israelerna tillbakavisar uppgifterna om det här angreppet och egyptiska källor säger att det var en egyptisk helikopter som dödade islamisterna.

Medan anonyma källor berättar att det handlade om en israelisk drönarattack i samarbete med egyptiska myndigheter.

I vilket fall som helst kan man konstatera att i det här fallet har Egypten och Israel samma intresse: att försöka få ordning på Sinaihalvön, där laglösheten breder ut sig allt mer.

Enligt fredsavtalet mellan de båda länderna skall Sinai vara i stort sett demilitariserat, men Israel har tillåtit Egypten att stationera trupper på halvön för att försöka få slut på våldet.

Både militanta islamister och framför allt beduingrupper i Sinai har sedan president Hosni Mubaraks fall i början av 2011 härjat ganska fritt och dödat poliser, kidnappat folk, även turister, sysslat med människohandel, smugglat folk till Israel och beväpnat Hamas i Gaza.

Allt det här vill både Israel och Egypten sätta stopp för.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".