Sydsvenskan tolkar Mangs utsaga som ännu ett erkännande. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Mangs ville provocera fram gängkrig

I en intervju med Sydsvenskan berättar dömde serieskytten Peter Mangs att han sköt på över hundra platser i Malmö och att ett av hans mål var att hetsa kriminella gäng mot varandra.

– Det är många fall [av skottlossning] i stan som inte har rapporterats. Restauranger som blivit beskjutna, till exempel, men där de tydligen valde att inte polisanmäla, säger Peter Mangs under Sydsvenskans intervju med honom på Kumlaanstalten.

Mangs plan var, enligt Sydsvenskan, att falanger i Malmös undre värld skulle reagera på en skjutning med att slå tillbaka mot sina fiender.

I intervjun berättar Mangs också om planer som aldrig blev till verklighet eftersom han greps den 6 november 2010. Han skulle skjuta mot ett hyreshus på Stael von Holsteins väg i stadsdelen Rosengård.

– Det var planerat att skjuta på hela det huset. Tömma magasinet för att se att det gick och inga hylsor fastnade i vapnet och så, säger Peter Mangs till Sydsvenskan.

Mangs berättar också för Sydsvenskans reporter om sin reaktion efter morden på Kooros Effatian och Firas al-Sharia sommaren 2003. Mangs dömdes för det första mordet men friades för det andra.

– Då när det hänt ... jag grät som ett barn efter och sen ringde jag ... en person ... efter fyra dagar och berättade vad jag hade gjort. Jag säger inte mer om den personen för att du inte ska kunna räkna ut vem det är. Dagen efter det berättade jag för [en av de vänner som vittnade mot honom i domstolen].

Sydsvenskan tolkar Mangs utsaga som ännu ett erkännande.

Sydsvenskan: Det du berättar nu är ju i praktiken ett erkännande av mordet på Kooros Effatian eller Firas al-Sharia, eller hur?

– Du får tolka det som du vill, jag säger inte mer om det nu, svarar Peter Mangs.

41-årige Mangs dömdes i april i hovrätten till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök, samtidigt frikändes han för ett mord och fem mordförsök. Det var efter en lång rad skottdåd åren 2003-2010 som Peter Mangs åtalades.   

I intervjuerna med Sydsvenskan har Mangs, som under rättegången var ovillig att svara på frågor, nu börjat berätta. I måndags publicerade tidningen en intervju där Mangs erkänner mordet på Trez West Persson i Malmö 2009.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".