Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Dyrare att handla mat i Sverige

Maten har blivit dyrare det senaste året. Prisökningarna ligger på 3,3 procent sedan juli förra året, konstaterar Statistiska centralbyrån (SCB). Men generellt sett märks ingen inflation i landet och priset på flera varor har i stället blivit lägre.

Konsumentpriserna sjönk med 0,1 procent från juni till juli, uppger SCB. En bidragande orsak var priset på kläder och skor, som blev rejält billigare (7,4 procent) under sommarens utförsäljningar.

Sett till det senaste året är det framför allt räntekostnaderna som minskat för hushållen, liksom priserna på hemelektronik. Där noteras prissänkningar på 12 procent.

Det som ökat i pris det senaste året är förutom mat också restaurangbesök och höjda hyror.

– Flera poster ökade mer än förväntat, bland annat livsmedel, el och drivmedel. Även om månadssiffrorna kan vara hoppiga stärker det intrycket att Riksbanken sänkt klart styrräntan, säger Nordeas ekonom Torbjörn Isaksson till TT om julisiffrorna.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista