Svensk ekonomi visar få tecken på inflation

1:56 min

Inflationen fortsätter att lysa med sin frånvaro i svensk ekonomi. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Men ändå har vissa saker faktiskt blivit dyrare.

Inflationen i Sverige har legat och pendlat kring nollstrecket sedan i slutet av 2012. Ibland har det inte varit någon inflation alls – utan deflation – när priserna har sjunkit, både på månads- och årsbasis.

Det har i sig gett hushåll med arbete och inkomster mer köpkraft eftersom löneökningarna har legat kring 3 procent i de flesta avtalsområden. Kronans värde minskar inte på grund av inflationen.

Även i juli höll tendensen i sig. Konsumentpriserna sjönk med 0,1 procent från juni till juli. På årsbasis blev inflationstakten plus 0,1 procent jämfört med minus 0,1 procent i juni.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

Det var i linje med prognoserna, till exempel Riksbankens prognos från det senaste penningpolitiska beslutet i juli, då räntan lämnades oförändrad på 1 procent.

Det finns flera andra sätt att mäta inflationen på och Riksbanken tar även hänsyn hur egna beslut om räntan påverkar inflationen. Det mäts i KPIF och då hamnar svensk ekonomi på en inflation på 1,2 procent i årstakt.

Vissa saker har blivit dyrare, men det motverkas av att andra saker har blivit billigare.

Under det senaste året har priserna på mat blivit dyrare, plus 3,3 procent. Andra kategorier som stigit i pris är hyran och restaurangbesöket.

I motsatt riktning går räntekostnaderna och priserna på hemelektronik, minus 12 procent på ett år, enligt SCB.

Sommarens reor på kläder och skor sänkte månadssiffan medan drivmedel och charterresor drog upp siffran.

I Europa är inflationstakten betydligt högre än i Sverige. Siffror i dag visar att inflationen i Tyskland och Spanien och Storbritannien ligger kring 2 procent och högre.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista