1 av 2
Judith Farmer. Foto: Thella Johnsson/Sveriges Radio
2 av 2

Långa köer vid Gibraltargränsen

1:14 min

Konflikten mellan Spanien och Storbritannien om Gibraltar fortsätter.

Vid gränsen mellan länderna börjar människor tröttna på de långa bilköer som sedan några veckor tillbaka är vardag för de som ska till eller från jobbet på andra sidan.

Storbritannien överväger rättsliga åtgärder mot Spanien på grund av gränskontrollerna till det brittiskt kontrollerade Gibraltar. Spänningarna mellan Spanien och Storbritannien har vuxit den senaste månaden.

En talesperson för David Cameron säger att de spanska gränskontrollerna på land, som orsakar förseningar är "bortom alla proportioner".

Köerna börjar någon kilometer innan gränskontrollen och människorna i bilarna, spanjorer, britter och Gibraltarbor som är på väg till sina arbeten på andra sidan, är rasande.

Judith Farmer bor här i La Linea sedan snart tio år. Hon driver en bar i Gibraltar där hennes dotter också bor med sin son. Judiths barnbarn som sitter bak i bilen är uttråkat.

I två veckor har köerna sett ut så här, men Judith har just hört på radion att samtalen om Gibraltar fortsätter.

I dag är hon och dottersonen en halvtimme försenade till arbete och dagis. Hon kommer aldrig mer att ta bilen över gränsen, säger hon.

– Jag kan inte tro att det är sant, säger Judith.

Vakterna vid gränskontrollen gör sitt bästa för att snabba på kontrollerna. Det här är ingen drömsituation för dem heller.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista