Nya föreskrifter stoppar risviner

Försäljningen av de omdiskuterade kinesiska risvinerna stoppas. Nya föreskrifter från Statens folkhälsoinstitut innebär att produkten inte länge kommer att få säljas i vanliga matbutiker.

- De kommer inte att klara kravet som står i bestämmelsen, säger Ann-Sofie Pettersson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Det var i början av juni som SVT:s Västnytt avslöjade att det helt lagligt går att köpa matlagningsvin med en alkoholhalt på 14 procent i vanliga livsmedelsbutiker. Ändrade EU-regler gjorde det möjligt, och röster höjdes om att vinet skulle kunna bli ett jätteproblem bland ungdomar.

Men nu har Statens folkhälsoinstitut beslutat om nya föreskrifter för alkoholhaltiga preparat, som bland annat innebär att vinbaserade matlagningsprodukter som ska säljas till konsumenter inte får ha en alkoholhalt som är högre än fem procent. Ska de säljas till industrin går gränsen vid tio volymprocent, och de ska dessutom innehålla salt och peppar.

Systembolaget har inga planer på att ta in det kinesiska risvinet, eftersom det knappt funnits någon efterfrågan på produkten, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

- Om det blir någon förändring när föreskrifterna träder i kraft så får vi titta på det då i så fall.

TT

Stoppas i september

Den 1 september 2013 träder Statens folkhälsoinstituts nya föreskrifter om alkoholhaltiga preparat i kraft. De gäller för den som i sin verksamhet använder, säljer, inför eller importerar alkoholhaltiga preparat.

Föreskrifterna innebär en mer detaljerad reglering på en rad punkter. Bland annat hur etanolen i vissa alkoholhaltiga preparat ska vara denaturerad, det vill säga att man tillsätter ett eller flera främmande ämnen i syfte att göra produkten obrukbar. Till exempel så att man inte ska vilja dricka desinfektionsmedel eller spolarvätska. I fallet med just matlagningsvin så ska de innehålla salt och peppar.

Syftet med föreskrifterna är att skydda folkhälsan, men de ska också att ge en tydligare reglering över vad produkterna får innehålla.

Källa: Statens folkhälsoinstitut (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".