Foto: Scanpix

De vill demonstrera mot Obama

Fyra organisationer har sökt tillstånd för att få demonstrera när USA:s president Barack Obama besöker Stockholm nästa månad.

Piratpartiet, Kommunistiska partiet i Stockholm och föreningen Iraksolidaritet vill alla vara på Sergels torg när presidenten besöker Sverige.

– Men jag tror redan att den platsen är upptagen, säger Ulrika Kairento, jurist vid Stockholmspolisens tillståndsenhet.

Tillståndsenheten har tidigare fått in en ansökan om en predikan på torget och den som först kommit in med ansökan har förtur.

Kommunistiska partiet planerar ett demonstrationståg som ska gå fram till den amerikanska ambassaden.

– Fast vi har hittills inte fått in så många ansökningar. När det var NATO-möte kom det också in en hel del ansökningar och vid vissa statsbesök blir det fler än vid andra tillfällen, säger Ulrika Kairento.

Den fjärde organisationen, Rättvisepartiet Socialisterna, har ansökt om att få gå från Medborgarplatsen till Mynttorget.

– Vi kan komma att ändra oss och gå till ambassaden i stället. Vi vill gå tillsammans med andra som demonstrerar mot den roll som USA spelar i världen, och Obama som symbol för imperialismen, säger Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".