När det gäller till exempel planerade studentbostäder i Stockholm och Göteborg hamnar ungefär 60 procent av dessa detaljplaner i en överklagandeprocess. Foto: Hasse Holmberg/Jessica Gow/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ny bostäder försenas ofta av överklaganden

1:55 min

Nybyggande av bostäder överklagas allt oftare till Mark- och miljödomstolen, vilket försenar byggprocesser.

Yvonne Svensson, rättschef på Boverket som märkt av ökningen, tror att det kan finnas flera förklaringar.

– Det kan ju bero på att de som överklagar inte vill att det byggs i närheten där man bor, man är rädd att värdet på sin egna fastighet sjunker, eller man vill inte ha grannar eller den typen av grannar som man tror att man ska få. Då kan man ju överklaga både detaljplan och bygglov, säger hon.

 Under årets första halvår har det kommit in ungefär 1 200 överklaganden av detaljplaner och bygglov till landets Mark- och miljödomstolar, visar siffror som Domstolsverket tagit fram för Ekot. Samma period förra året var det 970 fall, så det har alltså skett en tydlig ökning.

När det gäller till exempel planerade studentbostäder i Stockholm och Göteborg hamnar ungefär 60 procent av dessa detaljplaner i en överklagandeprocess. Yvonne Svensson menar att detta får konsekvenser för bostadsbyggandet.

– Det innebär en osäkerhet för den som vill bygga – man vet inte om man får bygga. Det är flera instanser man kan överklaga till och det kan innebära att man bestämmer sig för att inte bygga, säger hon.

Malin Kalmas som ska börja plugga i Stockholm har svårt att hitta en lägenhet.

– Det blir ju väldigt osäkert, man vet ju inte var man ska ta vägen. Kommer man få en lägenhet? Kommer man få bo någonstans? Eller kommer man behöva sova över hos en vän en vecka? En del kanske till och med måste hoppa av plugget för att de inte har någonstans att bo och måste flytta hem till sin egen stad om de inte är från Stockholm, säger hon.

Beatrice Sundberg som ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm har varit med och överklagat byggande av flera bostäder.

– När det planeras bostäder så är det ofta i biologiskt känsliga områden där det finns stor biologisk mångfall eller att det är ett stort rekreationsområde för barn och vuxna, säger hon.

Bostadsministern och kristdemokraten Stefan Attefall tycker att det finns brister i dagens system och att dessa just nu ses över, vilket kan leda till att det i framtiden blir svårare att överklaga. Men Beatrice Sundberg är kritisk till att försvåra rätten att överklaga.

– Det är helt oacceptabelt eftersom det är ett sätt för oss medborgare att uttrycka vad vi tycker gentemot politiker, tjänstemän och samhället i stort, säger hon.

Allt fler överklaganden

Inkomna överklaganden hos mark- och miljödomstolarna:

Första halvåret 2013:
Bygglov: 1 021
Detaljplaner: 170

Första halvåret 2012:
Bygglov: 827
Detaljplaner: 143

Inkomna överklaganden hos Mark- och miljööverdomstolen: 

Första halvåret 2013: 375
Första halvåret 2012: 299

Källa: Domstolsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista