1 av 2
Egyptisk kravallpolis använde tårgas för att mota stenkastande demonstranter i Kairo. Foto: Gianluigi Guercia/Scanpix.
2 av 2

Våldsamma sammandrabbningar i Kairo

Demonstranter flydde i panik
1:25 min

I Kairo har motståndare till den avsatte president Muhammad Mursi drabbat samman med Mursianhängare. En Mursianhängare sköts till döds på tisdagskvällen, uppger säkerhetskällor för Reuters.

Minst tio personer ska också ha skadats då anhängare till Mursi drabbade samman med hans motståndare.

Det kommer uppgifter från Muslimska brödaskapet om att civilklädda poliser skjutit skarpt vid en av rörelsens demonstrationer i Kairo och att fem personer har skadats.

Vid Rabia al-Adawiyya-torget fortsatte protesterna till stöd för Mursi under kvällen. Det säger Islam Abd el-Rahman, aktiv i utrikespolitiska kommittén i Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet till TT.

– Folk här fortsätter med sina aktiviteter som vanligt och tänker inte sluta, säger han i telefon.

Dagens oroligheterna utbröt i Kairo sedan dussintals anhängare till Muslimska brödraskapet gått in i en departementsbyggnad och sedan beordrades ut, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Demonstrationerna var en av många som Mursi-anhängare ordnade, och som idag riktade in sig på olika regeringsbyggnader. När demonstranterna lämnade departementet utbröt tumult.

Anhängare av den nyinsatta regeringen kastade stenar och flaskor på demonstranterna uppifrån balkonger. Polis ska sedan ha använt tårgas mot Mursianhängarna, enligt vittnesuppgifter.

Ett par tusen demonstranter deltog i marschen som gick genom ett bostadsområde med många Mursimotståndare när sammandrabbningarna utbröt. Lokala boende började kalla demonstranterna för terrorister, och skrika att de inte var välkomna innan stenar och flaskor började flyga genom luften.

Mursianhängarna svarade också med stenkastning. Kvinnor och barn som deltog i marschen flydde i panik.

Demonstranterna kräver att Muhammad Mursi, som avsattes av militären den 3 juli, ska återinstalleras som president.

Det är mycket demonstrationer i Kairo och de flesta går till på ett helt fredligt sätt, de sker utanför de två platser där Mursis folk har två permanenta tältläger, som de har ockuperat och befäst för att få igenom sina krav på att Mohammed Mursi åter ska bli Egyptens president.

Övergångsregeringen har gjort klart att de demonstrationerna måste upphöra och har gett polisen instruktioner att avsluta dem. Hur det ska ske debatterades tidigare under dagen av övergångsregeringen.

Det pågår dock fortfarande samtal. Bland annat har det ansedda Al-Azhar universitetet i Kairo, ett av islams viktigaste lärosäten, kallat till försonande samtal.

Och Muslimska brödraskapet öppnade i dag för fortsatt dialog om det kritiska politiska läget i Egypten.

Brödraskapet kan tänka sig att delta i samtal kring den politiska krisen i Egypten så länge de sker på med brödraskapets villkor, säger talesmannen Gehad el-Haddad.

– Om de håller sig till reglerna vi ber om så ja, säger el-Haddad till Reuters.

Han tillade samtidigt att samtalen måste bygga på att "återställa konstitutionell legitimitet". I klartext betyder det att kraven på att Mursi ska återsättas som president kvarstår.

Medlemmar av Muslimska brödraskapet har tidigare uttryckt tvivel på möjligheterna till dialog.

Egyptens tillförordnade president Adli Mansur har utnämnt 18 nya guvernörer, varav hälften är pensionerade generaler från Egyptens militär.

Därmed ökar han inflytandet för män med bakgrund i armén och polisen.

Kritiker påpekar genast att Mansurs nya utnämningar är ett steg i fel riktning mot den gamla Mubarak-regimen, då guvernörsposter ofta gick till just pensionerade militärer.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".