De hjärnvågor som registrerades i experiment med råttor har bland annat med medvetandet att göra. Foto: Malin Lundberg/Scanpix.

Ny upptäckt lär oss om nära-dödenupplevelser

1:42 min

Hjärnaktiviteten hos döende råttor kan ge fler ledtrådar om nära-dödenupplevelser – hos människor.  

En topp i hjärnaktivitet efter att hjärtat stannat kan ha sin motsvarighet i vad många som varit nära döden, men överlevt, beskriver – ljus i tunnlar, att sväva utanför sin kropp och liknande.

I en ny studie har amerikanska forskare mätt hjärnaktiviteten med EEG hos råttor som fick hjärtstopp.

I en period inom 30 sekunder efter att hjärtat slutat slå ökade aktiviteten kraftigt, och de hjärnvågor man registrerade har bland annat med medvetandet att göra.

Enligt forskarna som gjort studien är det inte omöjligt råttor och människor är lika i det här avseendet. En ökning i vakenhet och medvetande kanske kan ge upphov till de nära-dödenupplevelser som många vittnat om – sånt som starkt ljus och utanför-kroppenupplevelser. Hos råttorna var hjärnaktivititen extra hög i ett område precis utanför synbarken vilket till exempel skulle kunna förklara att många ser ett starkt ljus.

För några år sedan såg intensivvårdsläkare Lakhmir Chawla också en hjärnaktivitetstopp hos vissa av sina svårt sjuka patienter strax efter att hjärtat slutat slå.

– Men precis innan de dog,  en upptäckt som fick stor uppmärksamhet. För det är först när hjärnaktiviteten upphör som man räknas som död, säger han.

Chawlas patienter var alltså i sin sjukdom med om det, som man i studien utsatt råttorna för.

Lakhmir Chawla tycker den nya studien är spännande och att den bekräftar det han sett även om formen på kurvorna inte helt överensstämmer mellan råttorna i studien och hans patienter.

Det är svårt att på etiskt sätt studera sjuka människor på väg att dö, så om liknande fenomen lättare kan studeras i råtthjärnor kanske vi kan få lite mer klarhet om något vi vet väldigt lite om.

Lena Nordlund

Vetenskapsradion

Hjärnan och döden

Ett längre samtal med Arvid Carlsson, nobelpristagare i medicin och hjärnkunnig farmakolog.

Dödsögonblicket

En mushjärna. Foto: Karl Deisseroth

 För några år sedan upptäckte en intensivvårdsläkare en plötslig ökning i hjärnaktivitet hos döende patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista