Den bangladeshiska polisen hårdbevakar strejken, här i huvudstaden Dhaka. Foto: Munir uz Zaman/Scanpix.

Islamistparti inleder proteststrejk i Bangladesh

1:28 min

I Bangladesh inledde i dag det största islamistpartiet en två dagars proteststrejk mot att det inte tillåts ställa upp i valet nästa år. Tiotals personer skadades på olika håll i landet när polisen försökte stoppa de vilda protesterna.

Unga män blockerar en väg med stockar i Meherpurdistriktet, 18 mil väster om huvudstaden Dhaka. De kastar sten på bilar och bussar som passerar förbi, visar tv-bilderna. Senare skingrar polisen demonstranterna med gummikulor och tårgas och tiotals personer, både poliser och islamister skadas.

Även i Dhaka och på andra håll i landet for många illa och bilar sattes i brand av islamisterna.

”Hartal”, ropar demonstranterna. Det kallas den tvådagarsstrejk som utlysts på grund av att oppositionspartiet Jamaat-e-islami inte får ställa upp i valet i januari.

Den högsta domstolen i Bangladesh menar att det bryter mot landets konstitution. Bland annat vill partiet att Bangladesh återigen ska bli en del av Pakistan.

Flera av partiets nyckelpersoner har i år dömts till döden eller livstids fängelse för brott som begicks under frihetskriget 1971, då de slogs på Pakistans sida.

Domarna har fallit i en speciell krigsdomstol. Islamisterna som protesterar menar att den nuvarande regeringen använder domstolen till att rensa bort politiska konkurrenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista