1 av 2
En av alla släppta palestinska fångar kramas om när han kommer hem till familjen på Västbanken. Foto: Nasser Ishtayeh/Scanpix.
2 av 2
En av de släppta palestinska fångarna kramas av släktingarna när han kommer hem till Gazaremsan. Foto: Said Khatib/Scanpix.

26 palestinska fångar fria inför samtal i Jerusalem

1:57 min

I dag ska samtalen mellan israeler och palestinier börja i Jerusalem. Ett av villkoren var att palestinska fångar skulle släppas fria. I natt kom 26 palestinska fångar, som suttit länge i israeliska fängelser, hem. Detta trots protester från israeliska anhöriga till brottsoffren.

De togs emot som palestinska hjältar i ett hav av flaggor.

Men innan de efter 20 år fick träffa sina familjer, fick de som frigavs i den palestinska staden Ramallah först lägga ner en krans vid den förre palestinske ledaren Yassir Arafats grav.

Sedan var det den nuvarande ledaren Mahmud Abbas tur att från scenen sola sig i glansen av de nyss frigivna. Först därefter blev det kramkalas med familjerna.

De kanske ses som välkomna hjältar i Ramallah. Det gör de inte i Israel.

De flesta av dem är dömda för mord eller medhjälp till mord och israeliska anhöriga har varit mycket kritiska mot att de släpps.

– De sänder fel signal till våra unga. De förstår nu att deras blod inte är värt något, säger Gila Molcho, som är en av de anhöriga.

Beslutet att släppa fångarna överklagades till den israeliska högsta domstolen, som ansåg att regeringen hade rätt att släppa fångarna. Men i domstolens beslut skrevs att "deras hjärtan är hos familjerna som är offer för terror".

Dock var inte alla anhöriga kritiska. Yet Ada Kuenstler, vars far dödades i början av 90-talet, sa till nyhetsbyrån Reuters att hon förstår beslutet att släppa fången som dömts för mordet och att hon hoppas på att det här ska göra att de kommer lite närmare fred.

Även palestinska fångar som suttit länge har protesterat.

En av dem, Karim Younis, som anses ha suttit längst av alla, skrev i ett brev till den palestinske presidenten Mahmud Abbas att han är besviken på att de inte höll fast vid kravet att alla fångar som suttit länge skulle släppas på en och samma gång.

Eftersom de totalt 104 fångarna nu släpps i fyra olika omgångar, villkoras deras frihet av hur det går i samtalen, skrev Karim Younis. De blir ett kort man kan spela för att få palestinierna att ge med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista