Hamnen i Bombay där olyckan inträffade. Foto: Indranil Mukherjee/Scanpix

Flera döda i indisk ubåt

1:08 min

I Indien har flera besättningsmän mist livet sedan de blev instängda i en ubåt som delvis sjunkit vid sin flottbas i Bombay, uppger landets försvarsminister A K Antony för nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Inga livstecken finns från någon av sjömännen som stängdes inne.

En talesperson för den indiska marinen säger att det troligtvis rör sig om en olycka där ubåten började brinna efter en explosion. Många sjömän räddade sig själva genom att kasta sig i vattnet.

Dykare skickades ned för att leta efter livstecken, men än så länge har ingen bekräftelse på att någon av sjömännen är vid liv kommit.

Indiens försvarsminister bekräftar nu att flera sjömän har dött i olyckan som han beskriver som en stor tragedi. Tidigare sade en talesperson för flottan att omkring 18 personer misstänks ha blivit kvar i ubåten efter att den fattat eld och börjat sjunka.

I indiska medier spekuleras det kring att samtliga ska ha dött. I annat fall är det ett mirakel. Men försvarsministern gav inget exakt antal för hur många som mist livet i olyckan.

Flammorna från den eldhärjade ubåten i hamnen i Bombay syntes i stora delar av stadens södra delar i mörkret i natt. Delar av den utbrända farkosten syns fortfarande ovanför vattenytan.

Ännu är inte orsaken till den kraftiga explosionen och efterföljande brand klarlagd men det spekuleras i indiska medier kring att en missil eller torped ombord kan vara orsaken till att det blev en sådan kraftig explosion. En kraftig smäll ska ha hörts strax efter midnatt, berättar vittnen i området.

Ubåten var 16 år gammal av rysk modell. Den hade varit i Ryssland på service i början på året. För tre år sedan ägde en mindre explosion rum på samma ubåt. Den gången dog en person.

Indiens flotta gav i helgen klartecken till att sjösätta landets första egentillverkade atomubåt, men den som exploderade i natt var dieseldriven. Ubåten hade vapen ombord vid olyckstillfället.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista