Tårgas sätts in mot Mursi-anhängare i Kairo

Sveriges Radios utsände Jesper Lindau rapporterar från Kairo
2:54 min

I Kairo uppges polisen nu ha gått in i de läger som upprättats av anhängare till Egyptens avsatte president Muhammad Mursi. Flera människor uppges ha dödats i samband med insatsen, som inleddes vid sjutiden på morgonen.

Det väntade ingripandet vid Rabaa al-Adawiya-moskén och Nahda-torget handlar enligt Egyptens inrikesdepartement om "nödvändiga åtgärder" av säkerhetsstyrkorna, rapporterar BBC.

Polisen uppges bland annat ha använt sig av tårgas och schaktmaskiner vid ingripandena i demonstranternas läger. Militärfordon och helikoptrar har setts i anslutning till det största lägret i nordöstra Kairo.

– Från det lilla Nahdalägret kan man se på tv-bilder att polis är långt inne på platsen. Man kan ana att det antagligen tömts ganska fort, man ser bulldozers som river ned tält och presenningar, säger Jesper Lindau, Sveriges Radios utsände i Kairo.

Enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters källor har minst 15 människor dödats vid insatsen, men uppgiften har inte kunnat bekräftas.

Enligt Egyptens hälsoministerium har ingen människa dödats vid insatsen, medan Muslimska brödraskapets talesperson skriver på Twitter om minst 30 döda.

En av AFP:s reportrar på plats, som sett ett flertal kroppar, uppger att de dödade verkar ha avlidit till följd av skottskador.

– Det är en fråga om att få bort den här frågan från dagordningen. Enda sedan Mursi avsattes har de här permanenta demonstrationerna hållit på, och regeringen vill att samhället ska gå vidare, säger Jesper Lindau.

Egyptens inrikesminister har tidigare hotat med att Mursi-anhängarna ska köras bort från sitt läger. Demonstranterna har å sin sida krävt att Muhammad Mursi ska återinsättas som president.

Det var i början av juli som Egyptens armé avsatte Muhammad Mursi från presidentposten. Sedan dess har en övergångsregering styrt landet.

Muslimska brödraskapet har kallat händelserna i Egypten för en militärkupp och har under tiden efter avsättningen av Mursi uppmanat till demonstrationer i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".