Tre av riksdagspartiernas e-postservrar kan övervakas av USA. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Riksdagspartiers e-post kan övervakas av USA

Tre e-postservrar som de svenska riksdagspartierna använder finns i USA och kan enligt amerikansk lag övervakas av myndigheterna, skriver tidningen TechWorld.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för infrastruktur (.SE.), säger att stiftelsen i flera år varnat för att outsourcingen av e-postservrar innebär att även utländsk underrättelsetjänst har möjlighet att övervaka internettrafiken.

Placeringen av servrar i utlandet gör att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra enkelt kan komma åt känslig information, enligt Löwinder.

– Vi gör en rapport varje år där vi går igenom hälsoläget för ett antal utvalda domäner, och vi har gett råd och rekommendationer tid efter annan om hur man kan skydda sig, bland annat till regeringskansliet. Men det är ganska nedslående resultat, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Den enkla förklaringen till att övervakningen kan ske är att amerikansk lagstiftning gäller när servrarna placeras i USA.

– Jag tycker att det vore lämpligt att man placerar servrarna åtminstone inom EU där det finns ett strikt regelverk.

Den amerikanske säkerhetskonsulten Edward Snowdens avslöjanden om övervakning av internettrafik, har åter aktualiserat frågan om avlyssning av internettrafiken.

– Det har ju bekräftat riskbedömningarna som vi gjorde. Man outsourcar tjänsterna utan att ställa relevanta krav på hur man skyddar informationen.

En trolig förklaring är enligt Anne-Marie Eklund Löwinder att ekonomin styr.

– Man tänker rätt mycket på kostnader och inte så mycket på konsekvenser och det är det som väger över, tror jag.

Tidigare i år har det framkommit att UD brister i IT-säkerhet och att känslig e-post skickas över privata gmail-konton, bland annat i Afghanistan.

Enligt TechWorld anlitar Folkpartiet Google som leverantör av e-posttjänster. Partiets gruppledare Johan Pehrson säger till TT att frågan inte diskuterats i partiledningen.

– Tyvärr kan all mejl avlyssnas på väldigt många ställen. I Sverige ägnar vi oss också åt signalspaning över gränserna. Jag saknar grund för att tro att det finns ett stort intresse från någon främmande makt att avlyssna Folkpartiet som organisation.

Riksdagens IT-chef Mikael Vos säger att all e-posthantering och spamtvätt som gäller domänen riksdagen.se sköts internt, och inte hos leverantörer utomlands.

– Vad partierna gör styr inte riksdagen över. Men riksdagsförvaltningen omfattas inte av det här, säger Mikael Vos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista