Tuffare tider för Sydafrikas viktiga gruvnäring

1:52 min

I Sydafrika upplever den viktiga gruvnäringen en jobbig tid. Sjunkande metallpriser har tvingat bolagen till nedskärningar, samtidigt som kraven på bättre arbetsvillkor från landets 500 000 gruvarbetare blir allt mer högljudda.

Många bolag har inte utrymme till löneökningar i dag, säger den oberoende sydafrikanska råvarukonsulten Paul Jourdan.

– Det görs helt enkelt inte tillräckliga vinster och överskott i många av gruvsektorerna i dag, säger Paul Jourdan.

Gruvindustrin är ryggraden i den sydafrikanska ekonomin, som är den största på den afrikanska kontinenten. Inklusive kundledet, som exempelvis stålindustrin, står gruvnäringen för två tredjedelar av landets export, 25 procent av bruttonationalprodukten, och den genererar en miljon arbetstillfällen.

Men minskad efterfrågan globalt sett och vikande metallpriser har gjort att många av producenterna i Sydafrika tvingats till nedskärningar, samtidigt som spänningarna mellan gruvarbetare och arbetsgivare tilltagit de senaste åren.

På fredag är det ett år sedan 34 gruvarbetare sköts ihjäl av polisen vid en gruvstrejk i Marikana, en och en halv timmes bilresa nordväst om Johannesburg.

Men den svåra situationen gäller inte alla gruvor. Likt Sverige och LKAB tjänar järnmalmsproducenterna även här fortfarande bra.

Koppar-, guld- och platinagruvorna däremot har det jobbigare, precis som i övriga världen, säger råvarukonsulten Paul Jourdan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista