Låga förväntningar på fredssamtalen

2:14 min

Trots att Israel har släppt 26 palestinska fångar som en första del av totalt 104 utlovade frigivningar är förväntningarna på de kommande fredsförhandlingarna i Jerusalem låga. Ekots Agneta Ramberg pratar om en ”avvaktande icke-pessimism”.

Samtalen som i dag inleds i Jerusalem är första gången på fem år man för reella förhandlingar. Att samtalen nu kommer igång beror enligt Agneta Ramberg på flera faktorer men framförallt USA:s starka engagemang genom utrikesminister John Kerry.

– USA:s roll är avgörande och Kerry har varit i regionen sex gånger sedan i mars. Det finns tecken på att delar av den politiska ledningen i Israel börjar se att en fortsatt ockupation kan komma att bli kostsam för Israel, både ekonomiskt och politiskt. Ett nytt EU-direktiv förbjuder finansiering av alla israeliska institutioner som har kopplingar till ockuperat område och Israel riskerar ökad isolering, säger Ekots Agneta Ramberg.

Men onsdagens samtal riskerar att överskuggas av tisdagens israeliska beslut att nästan tusen nya bosättarbostäder får byggas i östra Jerusalem. Yasser Abed Rabbo, en av ledarna i Palestinska befrielseorganisationen (PLO), sade att beslutet "hotade att få samtalen att misslyckas redan innan de startar".

I helgen meddelade Israel att nästan 800 bostäder planeras i Östra Jerusalem och närmare 400 på Västbanken.

Samtidigt mottogs de frigivna palestinska fångarna emot av president Mahmud Abbas och tusentals sjungande dansande palestinier på Västbanken. Frigivningarna är ett av villkoren för de USA-ledda fredsförhandlingarna.

På onsdagen kom också uppgifter om att det israeliska flygvapnet har anfallit två raketavfyringsplatser i Gazaremsan, uppger armén enligt AFP.

Enligt armétalesmannen var anfallet en följd av raketattacker från Gaza i går. En raket exploderade då på israeliskt territorium, utan att någon kom till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista