Efter en lång nedgång lyfter ekonomin i euroområdet igen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.

Ekonomin växer i eurozonen

1:40 min

Den ekonomiska nedgången i euroområdet som pågått i 18 månader i sträck är bruten. Det visar preliminära siffror från Eurostat nu på förmiddagen. Tillväxten blev 0,3 procent för det andra kvartalet, jämfört med det föregående.

Det är Tyskland som fortsätter att fungera draglok inom eurozonen, om än ett lok som inte går på den högsta växeln. Den tyska tillväxten ligger på 0,7 procent för det andra kvartalet jämfört med det första. Det ses som positivt, men är långt under dess ekonomiska potential.

De tyska konsumenterna har råd att shoppa. Tysk export går bra, även om det finns orosmoln på den kinesiska marknaden som spelar allt större roll för tyska företag.

Till överraskningarna i sifferskörden hör Frankrikes tillväxt på en halv procent. Även här drog konsumenterna sitt strå till stacken.

Sammantaget visar dagens utfall att euroområdet som helhet lämnar en 18 månader lång recession bakom sig. Ekonomin växer åter, om än med ynka 0,3 procent. Men skulle man jämföra med ett år tillbaka i tiden, ja då har ekonomin i zonen krympt med 0,2 procent.

Så hur ska man tolka dagens siffror? Det finns en chans att trenden har vänt. Olika index ger stöd för detta, men frågan är hur uthållig en sådan svag uppgång blir.

Rekordhög arbetslöshet, ytterligare besparingar och nedskärningar och en ökad konkurrens på världsmarknaden utmanar.

De ekonomiska utfallen ser också väldigt olika ut. I Italien, Grekland och Cypern fortsätter ekonomierna att krympa liksom i Spanien.

På Cypern går det rejält utför medan nedgången har avtagit i de övriga länderna. Portugal, med en vilande regeringskris, visar tillfälligt tillväxt, men i stort ser det fortfarande mycket mörkt och osäkert ut för Europas ekonomier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista