Ambassadören uppkallad till italienska UD

Kritiken i Italien mot Sveriges televisions reklamsnutt gick upp på högsta nivå på torsdagen när den svenske ambassadören kallades till italienska UD.

Nu på morgonen har ambassadör Staffan Wrigstad arbetat på sin rapport till UD om hans samtal med chefen för Europaavdelning på italienska UD.

Innan den har gått iväg vill han inte kommentera samtalet men han betonade redan på torsdagskvällen att det var en klar och stark markering från italienska UD att kalla upp Sveriges representant för att lyssna till den italienska regeringens ståndpunkter.

Regeringsansvar enligt Italien
Italiens regering är bekymrad över vad man betraktar som ett påhopp men ett påhopp som gjorts av den statliga svenska televisionen, som man kallar det.

Även om SVT är självständigt så tycker ändå italienarna på något vis att det finns ett regeringsansvar för det som hänt.

Synpunkter till Exportrådet
Italienare har hört av sig med synpunkter till Exportrådet i Milano. De är sällan positiva, berättar Kajsa Wikström som jobbar för Exportfrämjandet.

– Jag tror italienarna i allmänhet blir mera sårade än arga. För man uppfattar sådana här påhopp som att Sverige har en alldeles för enkel bild av Italien. Normalt möts vi av ett mycket positivt intresse kring Sverige och svenska produkter. Men sådana här historier gör lätt att det smyger sig in lite kyla eller ointresse i relationerna, förklarar Kajsa Wikström.

– Det hände något liknande efter 2–2 i fotbolls-VM. Då fick under en tid gliringar och påstötningar som gjorde atmosfären litet frostig.

Åke Malm, Rom
utrikes@sr.se