Många tillverkare har nu tagit fram billigare smartphone-modeller. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Stor efterfrågan på mobiltelefoner i världen

1:36 min

Nya siffror i dag om försäljningen av mobiltelefoner i världen visar på fortsatt stark efterfrågan, och inte bara från västvärlden.

Det är analysföretaget Gartner som står för siffrorna. Sammanlagt såldes det 435 miljoner mobiltelefoner det andra kvartalet i år. Håller det i sig kan det bli nära tvåmiljardersstrecket redan i år. Enligt tidigare prognos ska volymen 1,9 miljarder nås först 2014.

Vad beror det då på att mobiltelefonen fortsätter att vara den mest spridda konsumentprodukten i världen? En viktig faktor är att mobilmarknaden nu har segmenterats så att hela skalan täcks. I den övre delen finns de smarta telefonerna och i den under delen de osmarta, alltså av äldre modeller.

Försäljningen är ungefär lika stor faktiskt. Totalt såldes 225 miljoner smarta telefoner och 210 miljoner av äldre modeller under kvartalet.

Utvecklingen styrs av de stora tillväxtmarknaderna som Indien, Kina och stora delar av Afrika. Där ökar det snabbt och tillverkarna har redan tagit fram eller håller på att ta fram billigare smartphone-modeller som konsumenterna kan betala för.

Störst i branschen är koreanska Samsung med nästan 25 procent av totalförsäljningen. Inom smartphone-segmentet är Samsung ännu mer dominerande med en andel på nära 32 procent.

Nokia är tvåa räknat på samtliga modeller, men hamnar långt efter Apple om man enbart räknar marknadsandelarna för smarta mobiler.

Kampen mellan operativsystemen vinns även detta kvartal av Android med 79 procent av marknaden. Apple är tvåa och Microsoft, som sitter i Nokiamodeller bland annat, är trea.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista