Sveriges till ytan minsta kommun, Sundbyberg, har den snabbaste befolkningsökningen. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Befolkningen går mot 10 miljoner

"Svårt att sätta en gräns"
2:08 min

Sveriges befolkning går stadigt mot 10 miljoner. Under första halvåret i år ökade befolkningen med 40 543 personer till 9 596 436 personer, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Landets minsta kommun Sundbyberg, är den som ökar mest.

Befolkningsökningen i Sverige tuffar oförtrutet på. Om alla prognoser slår in kommer Sveriges befolkning att överskrida 10 miljoner redan år 2017.

Kommunstyrelsens ordförande i Sveriges till ytan minsta kommun, kan glädja sig åt att representera den kommun som ökar mest. Under första halvåret 2013 växte Sundbybergs befolkning med 2 procent, vilket är svårslaget.

– Det är väldigt roligt. Dels har vi ett högt barnafödande, och så bygger vi ju väldigt mycket. Och väldigt många vill bo i Sundbyberg så det ju väldigt roligt som kommunalråd att konstatera att vi fortsätter att växa mest, säger Jonas Nygren (S), som har svårt att sätta någon gräns för hur mycket Sundbyberg kan växa.

– Rent fysiskt finns det ju en gräns, men vi växer mycket på höjden också.

Jonas Nygren pekar bland annat på att en ökad befolkning betyder mer pengar till kommunen, vilket i sin tur ökar möjligheterna till att förbättra servicen och vägnät i kommunen.

Finns det ett självändamål för en kommun att växa?

--Det finns ett självändamål i en region där bostadskrisen är så stor att kunna bidra till att fler människor kan bo här. Nackdelarna är att det ställer enorma krav på kommunen att bygga fler förskolor och skolor.

Sundbybergs kommun är inte ensam om att växa. Under första halvåret i år hade en stor majoritet av landets kommuner, 207 stycken, en positiv befolkningsutveckling.

– Det är väldigt många i år. Det beror på att vi har haft en ganska hög invandring, säger Linus Johansson som arbetar med befolkningsstatistik på Statistiska Centralbyrån, SCB.

Folkökningen under första halvåret med 40 543 personer är den största på många år. Den viktigaste förklaringen är invandringen, där merparten är svenska medborgare som återvandrar till Sverige, följt av invandrare från Somalia och Syrien.

Men Sverige har också en födelseöverskott, där antalet födda överträffar antalet döda.

– Födelseöverskottet står för en fjärdedel av folkökningen.

Folkökningen fördelar sig ojämnt över landet. I absoluta tal är det storstadskommunerna med Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping i fallande skala som ökar mest.

Stockholms stad växte under första halvåret i år med 8 266 personer.

Det största procentuella befolkningstappet hade Sorsele kommun, som minskade med 2 procent. I absoluta tal var det säsongstyngda Åre som minskade mest, med 193 personer.

Befolkningsökning:

I procent:  

  1. Sundbyberg (2,0)
  2. Sigtuna (1,3)
  3. Fagersta (1,3)
  4. Kungsör (1,3)
  5. Strömstad (1,2)

I antal:

  1. Stockholm (8266)
  2. Göteborg (3254)
  3. Malmö (2154)
  4. Norrköping (888)
  5. Nacka (850)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".