Rekordvinst för Vattenfall

Statliga Vattenfall gör ännu en rekordvinst. 17,4 miljarder kronor tjänade bolaget förra året. Men trots det vill Vattenfalls vd Lars Josefsson inte utlova några sänkta elpriser.

– Priserna har också gått ner kraftigt på marknaden och Vattenfall har en aggressiv prispolitik, vi tillhör de billigaste. Vi får också många tecken från kunderna på att man uppskattar det här, säger Lars Josefsson.

Men det ser ut som att det finns utrymme att sänka ännu mer?

– Det tror jag är en missuppfattning. På en fungerande marknad är det naturligtvis så att ju mer pengar man tjänar desto bättre är det. Det är otvetydigt bra för Sverige att vi har en stor finansiell kraft att kunna investera i den mån vi gör nu i Sverige. Det är oerhört positiva ringar på vattnet.

Varför gör ni den här jättevinsten?

– Om vi tittar in i verksamheterna så kan vi konstatera att våra kraftverk har haft en oerhört stor tillförlitlighet, tillgänglighet. Vi har slagit produktionsrekord inom kärnkraften. Vattenkraften har producerat 17 procent mer.

– Tittar vi utanför Sverige så har vi haft en fantastisk positiv utveckling i Tyskland. Man har gjort mycket effektivitetsbesparingar. Vi kan se att försäljningsverksamheten har gått fint, Polen – stora effektivitetsförbättringar, så över hela linjen är det väldigt bra jobb gjort, säger Lars Josefsson, Vattenfalls vd.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se